Анализът е от EURACTIV.com и EURACTIV.bg

Европейската комисия е била принудена да отложи публикуването на подробни правила за прилагане на таксономията на ЕС за устойчиво финансиране заради заплахи от блокиране от страните-членки на Източна и Южна Европа.

Комисията публикува проекта на правила за прилагане на 20 ноември, като нарече предложението “първият в света зелен списък на икономически дейности, насочени към насърчаване на частните инвестиции в зелената икономика”.

Обществената консултация по проекта приключи на 18 декември с повече от 46 591 получени коментари и хиляди страници обратна връзка. В резултат на това окончателното предложение, което първоначално трябваше да бъде публикувано до 1 януари, беше отложено без ясна индикация кога ще излезе.

В момента колегите оценяват обема и естеството на тази обратна връзка“, каза Даниел Шеридан Фери, говорител на Европейската комисия за банковото дело, финансовите услуги, данъчното облагане и митниците.

Целта е да се приеме делегираният акт възможно най-скоро, предвид големия брой отговори“, каза той пред EURACTIV, отказвайки да даде допълнителни подробности за очакваната дата на публикуване.

Правилата целят да насочат частните инвеститори към екологично устойчиви компании, като определят подробни прагове на емисиите, определящи коя икономическа дейност може да се счита за “устойчива“. Други категории в таксономията включват “преходни“ и “стимулиращи“ икономически дейности.

Европейската комисия се надява, че това ще даде яснота за това кои фирми са наистина устойчиви и ще предотврати порочната практика продукти да се представят за природосъобразни, т.нар. “зелен блясък”. Целта е да предоставят на инвеститорите ясни оперативни насоки за това кое е зелено и кое не.

Газ: преходно гориво?

Предложението предизвика напрежение сред източните и южните държави-членки на ЕС, които се оплакаха, че в проекта за насоки природният газ е не е отбелязан като преходен,  дори когато замества въглищата в производството на електроенергия.

Полша беше най-критично настроена по отношение на проекта за делегиран акт на таксономията, заяви дипломат от ЕС, запознат с позицията на Варшава.

На 18 декември, денят, в който публичната консултация приключи, група от 10 държави от ЕС представи  на Европейската комисия работен документ, в които изразява своите притеснения.

Съвместният документ “подчертава необходимостта да се поддържа възможността за използване на газ като преходно гориво“, а също така настоява за “възможността за използване на водород от различни енергийни източници“ – не само от възобновяеми източници, каза дипломатът пред EURACTIV.

Документът беше подписан от България, Хърватия, Кипър, Чехия, Гърция, Унгария, Малта, Полша, Румъния и Словакия и изпратен до Европейската комисия една седмица след срещата на върха на ЕС, на която държавните ръководители се пазариха до късно през нощта за новата цел за климата за 2030 г.

На тази среща на върха лидерите от източните страни от ЕС се бориха със зъби и нокти, за да утвърдят своя суверенитет при избора на своя собствен енергиен микс – включително природен газ – при изпълнение на новите климатични цели на блока.

В своите заключения, съгласувани единодушно след нощта на напрегнати разговори, лидерите на ЕС потвърдиха този принцип, заявявайки, че признават правото на всяка държава “да вземе решение за своя енергиен микс и да избере най-подходящите технологии за колективно постигане на целта за климата до 2030 г., включително преходни технологии като газ. “

Впоследствие изричното споменаване на газ в окончателното комюнике на срещата беше взето предвид от групата от 10 държави, които заявиха, че исканията им са “в съответствие със заключенията на Европейския съвет през декември”, каза дипломатът.

Риск от “зелен балон“

Изправена пред потенциално вето от блокиращо малцинство от държави-членки на блока, Европейската комисия беше принудена да отстъпи.

Но проблемите на Комисията с таксономията на зелените финанси не идват само от 10-те страни, подписали документа. Почти всяка държава от ЕС или група по интереси са се оплакали от проекта, според добре запознат източник в Европейския парламент, който следи отблизо процеса.

Едно такова оплакване идва от Германия, чието финансово министерство посочва, че само 2% от германските компании, търгуващи с борсовия индекс DAX, ще се считат за “устойчиви“, ако проектът на делегиран акт на Комисията се изпълни в сегашния си вид.

Без повече нюанси в класификацията на компаниите, таксономията рискува да създаде “зелен балон“, който ще принуди инвеститорите да бързат да купуват акции от шепа фирми, които според правилата на ЕС са наистина “устойчиви“, предупреди министерството.

Германски дипломати в Брюксел не потвърдиха или отрекоха предупреждението на финансовото министерство. Посланието обаче бе повторено и от Ив Мерш, представител на Люксембург в изпълнителния съвет на Европейската централна банка.

Има много индустрии, които не са нито чисти, нито мръсни и те също така набират финансиране на пазара“, каза Мерш, предупреждавайки за “известна пропаст между предвидената цел на [таксономията] и нейната практическа използваемост“.

Не мисля, че можем да спрем изменението на климата, като задушим цели сектори на икономиката“, предупреди Мерш, като обърна внимание, че таксономията генерира “неустойчив зелен балон, отделен от основните данни“.

Сега Европейската комисия е заета да преработи предложението си и ще представи актуализиран проект на националните представители на ЕС по време на среща на експертната група по устойчиво финансиране, насрочена за 26 януари.

След това окончателният вариант на документа може да бъде публикуван  между края на януари и средата на февруари, разбира EURACTIV. Тогава страните от ЕС ще бъдат изправени пред избор: или приемат проекта без промени, или го отхвърлят.

Опозиция в парламента

Ако обаче Европейската комисия успее да преодолее съпротивата на държавите-членки, тя ще трябва да убеди Европейския парламент, който също има право на вето.

В Парламента също има опозиция. През октомври междупартийна група от 51 евродепутати от източните държави-членки на ЕС написа писмо до Комисията, призовавайки таксономията да осигури статут на “преходно гориво“ за най-ефективните газови технологии.

Ако критериите за технически скрининг на таксономията изключат съвременното производство на газ като преходно, като определят неосъществими ограничения, общите разходи за енергийната трансформация ще бъдат увеличени в много региони, които трябва да се откажат от въглищата “, пишат евродепутатите.

Високоефективното производство на газ може да изиграе важна роля за балансирането на мрежата, а централите на газ могат да подобрят качеството на въздуха в градовете в ЕС“, казаха евродепутатите. “Поради това призоваваме Комисията да признае значителната регионална чувствителност в цяла Европа по темата за таксономията“.

Сред 51-те подписали се бяха мнозинство евродепутатите от дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) и европейските консерватори и реформисти (ECR), включително висши фигури като бившия полски премиер Йежи Бузек. Но тя включваше и евродепутати социалисти като бившия румънски президент Траян Бъсеску, както и няколко центристи като Ондржей Кнотек и Клотилде Арманд (“Обнови Европа”).

Критиките валят и от зелени и левичари, които твърдят, че проектът е твърде плах, особено когато става въпрос за насърчаване на инвестиции в зелено земеделие.

Според  добре запознат парламентарен източник рискът е, че Европарламентът също отхвърля проекта. Двете комисии, отговарящи за таксономията – комисиите по околна среда и икономически въпроси – са близо до осигуряване на мнозинство за отхвърляне на предложението, каза източникът.

Седемдесет и един гласа са необходими, за да се приеме или отхвърли предложението, а вече има 65 евродепутати, които се изразиха против проекта на делегиран акт за таксономия, каза източникът, предполагайки, че прагът от 71 ще бъде лесно достигнат.

Най-лошият сценарий е, ако проектът бъде отхвърлен“, каза източникът, предупреждавайки, че това “ще повлияе на таксономията още в зародиш“.


Анализът е публикуван и в медийния сайт „Икономически живот“.