Автор: Тамилла Мамедова

Съгласно решение на правителството на Грузия, до 18 хиляди компании, понасящи загуби поради пандемията от коронавируса, ще бъдет освободени за четири месеца от плащане на данъци върху доходите и имуществото им. Това е обявил на прес конференция, министър-председателят на страната – Георгий Гахария.

За това съобщават грузинските средства за масова информация.

Отсрочка на заплащането на данъци ще бъде предоставена на хотели, ресторанти, туристически компании, трансортни компании и износители.

Гахария е подчертал, че като цяло в тези компании работят около 50 хиляди души. Заплащането на отсрочените данъци ще започне от 1 ноември, а обслужването на текущите задължения ще се възобнови през месец юли.

„В течение на четири месеца – март, април, май и юни – тези мерки ще оставят в сектора финансови ресурси в размер на повече от 100 милиона”, е заявил Гахария.

Друга инициатива на правителството на Грузия се отнася до данъка върху добавената стойност. По думите на премиера, благодарение на предвидените мерки, само за година в икономиката на страната ще се върнат финансови ресурси в рамер от 1,2 милиарда лари.

„По решение на правителството се планира да се удвои сумата на връщания ДДС в размер на 600 милиона лари и ние ще върнем на нашата икономика и на компаниите допълнително 600 милиона, което в течение на една година ще доведе до връщането в икономиката на финансови ресурси с размер от 1, милиарда лари посредством ДДС”, е казал Гахария.

Също така, той е напомнил, че търговските банки са се съграсили да сътрудничат с правителството за поддържане на бизнеса, пострадал от коронавируса. Най-големите търговски банки в страната – TBC Bank, „Банка на Грузия” и Liberty Bank, вече са обявили за предоставянето на потребителите на отсрочки за вноските по кредитите за три месеца.

„Заедно с най-големите банки, ние взехме решение, че физическите лица, граждани на нашата страна, в случай на необходимост ще бъдат освободени от задължението да обслужват кредитите си за срок то три месеца. Това е много важно, както от финансова, така и от социална гледна точка”, е отбелязал министър- председателят.

„Като част от анти-кризисния план, правителството ще подпомага малките хотели, така че правителството ще отпусне около 3 милиона лари [около 1,07 милиона американски долара] за да субсидира заемите на малките хотели”, е заявила Натиа Турнава – министър на икономиката на Грузия по време на прес-конференцията.

Според нея, парите които ще бъдат отделени от държавната програма „Произведено в Грузия” и както вече беше казано с тях ще бъдат подпомогнати 18000 предприятия.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Грузия към 13-ти март 2020 година, възлизаше на 25 души. Специалистите смятат, че този брой ще нарастне, дотолкова доколкото епидемиологичната обстановка в Европа се влошава от ден на ден.

Едни от първите в Грузия, усетили удара на коронавируса са туристическият и хотелиерският бизнес. Още през февруари, броят на чуждестранните посещения в страната намаля с 0,7 процента. Според официалната статистика, туристическият сектор в Грузия през февруари тази година е претърпял загуби в размер на 30 милиона лари (10,5 милиона американски долара), поради спада на броя на посещенията на чуждестранните туристи. В Националната администрация на туризма в Грузия предупредиха, че през март ситуацията значително ще се влоши.

Положението се усложнява и от сериозното падане на курса на грузинската национална валута – лари. На фона на нестабилността на световните валутни пазари, от понеделник до петък (от 9 март 2020 до 13 март 2020 година) тя се е обезценила с 6,3 процента. Обменният курс на лари спрямо долара, установен от Националната банка на Грузия на 13 март 2020 година е 2,9494 лари за един американски долар.

Източник: https://www.trend.az/business/economy/3207060.html